H ομιλία της υποψήφιας Περιφέρειαρχη Αττικής Ρένας Δούρου
στο Συνέδριο Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου
Ανάπτυξης (ΙΕΑ) για τις εναλλακτικές και δυναμικές μορφές
επιχειρηματικότητας για την Περιφέρεια Αττικής
Φίλες και φίλοι,
Καταρχήν να ευχαριστήσω το Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης για την πρόσκληση να πάρω μέρος στην ημερίδα με θέμα «Περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική επιχειρηματικότητα».
Καταρχήν να ευχαριστήσω το Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης για την πρόσκληση να πάρω μέρος στην ημερίδα με θέμα «Περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική επιχειρηματικότητα».
Η χώρα μας
βιώνει σήμερα μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική καταστροφή και έχουμε μια
κυβέρνηση που κάνει ο,τι μπορεί προκειμένου να «μακιγιάρει» αυτή την
πραγματικότητα. Οι αριθμοί δεν ψεύδονται.
Ένας αριθμός είναι αποκαλυπτικός της καταστροφής του ζει η χώρα γενικά, οι μικρομεσαίοι πιχειρηματίες ειδικότερα.
Ένας αριθμός είναι αποκαλυπτικός της καταστροφής του ζει η χώρα γενικά, οι μικρομεσαίοι πιχειρηματίες ειδικότερα.
Πάνω από 200.000 επιχειρήσεις, έχουν βάλει λουκέτο. Παράλληλα, οι
απώλειες θέσεων εργασίας ανέρχονται στις 180.000 χιλιάδες (εργοδότες και
εργαζόμενοι μαζί). Η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 30%.
Πρόκειται για νούμερα εφιαλτικά. Όχι μόνο για έναν συγκεκριμένο κλάδο. Αλλά συνολικά για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Με την έννοια ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ήταν παραδοσιακά ο κεντρικός πυλώνας, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας.
Πρόκειται για νούμερα εφιαλτικά. Όχι μόνο για έναν συγκεκριμένο κλάδο. Αλλά συνολικά για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Με την έννοια ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ήταν παραδοσιακά ο κεντρικός πυλώνας, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας.
Σήμερα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, που της έχει κηρύξει κυριολεκτικά τον πόλεμο.
Γιατί η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της, οι οποίες δεν είναι υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Αλλά υπέρ των τραπεζών.
Φίλες και φίλοι,
Η υγιής επιχειρηματικότητα αποτελεί συστατικό στοιχείο στην συλλογική προσπάθεια κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Μια επιχειρηματικότητα δηλαδή που θα σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα, θα αποδίδει τους νόμιμα προβλεπόμενους φόρους, θα σέβεται το περιβάλλον.
Με άλλα λόγια, μια επιχειρηματικότητα ωφέλιμη για το κοινωνικό σύνολο. Χρήσιμη στις ανάγκες της κοινωνίας.
Φίλες και φίλοι,
Το σημερινό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει κυβέρνηση και Τρόικα, κάθε άλλο παρά φιλικό προς αυτή την υγιή επιχειρηματικότητα, μπορεί να χαρακτηριστεί.
Για παράδειγμα, το αβέβαιο φορολογικό καθεστώς – μέσα σε δύο χρόνια, υπήρξαν, όχι ένα ούτε δύο ούτε δέκα αλλά… 32 διαφορετικά φορολογικά νομοθετήματα –, καθώς και τα άνισα φορολογικά βάρη σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση, που επιβάλλει η τρόικα, κάθε άλλο παρά ευνοούν τη δραστηριότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Φίλες και φίλοι,
Εκείνο λοιπόν που χρειάζεται είναι ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο που θα στηρίξει τις απαραίτητες εκείνες μεταρρυθμίσεις που θα αναζωογονήσουν τις ΜΜε. Με νέες δημόσιες πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Με τρεις άμεσες προτεραιότητες:
1. Τη νέα «σεισάχθεια», δηλαδή την ανακούφιση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από χρέη.
2. τη διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους.
3. Τη φορολογική μεταρρύθμιση για ένα δίκαιο και καθολικό φορολογικό σύστημα, με την παράλληλη κατάργηση παράνομων, αντισυνταγματικών και εκβιαστικών ρυθμίσεων.
Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί ότι κρίσιμο ρόλο μπορεί να παίξει η Περιφέρεια Αττικής.
Η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, που συμπυκνώνει όλα προβλήματά της.
Ωστόσο με την ανάλογη πολιτική βούληση, η Περιφέρεια μπορεί να καταστεί ο κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Γιατί η στήριξη των ΜΜε επιχειρήσεων ήταν, είναι και θα είναι στρατηγική επιλογή.
Συγκεκριμένα η Περιφέρεια μπορεί να προωθήσει τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας, ιδιαίτερα νέων συνεταιριστικών-συνεργατικών μορφών που προάγουν διαφορετικές παραγωγικές σχέσεις και μορφές διανομής, έτσι ώστε να αναπτύσσεται μια νέα οικονομία για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
Δηλαδή την «οικονομία των αναγκών».
Η στρατηγική μας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη δομική αναδιάρθρωση, λειτουργικό εκσυγχρονισμό και παραγωγική ανασυγκρότηση θα κινηθεί πάνω σε δύο παράλληλους άξονες.
Στον έναν άξονα αναφέρονται πολιτικές, με στόχευση την εξυγίανση και ανασυγκρότηση υφιστάμενων επιχειρήσεων, με υπερχρέωση και με κυρίαρχα στοιχεία λειτουργικής και παραγωγικής στέρησης.
Στον άλλον άξονα θα αναπτύξουμε πολιτικές στήριξης δυναμικών και καινοτόμων παραγωγικά επιχειρήσεων. Θα ενθαρρύνουμε τη δημιουργία νέων, κύρια συνεργατικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα σε κλάδους που έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον.
Φίλες και φίλοι,
Για την αποτελεσματική προώθηση της παραπάνω στρατηγικής, απαιτείται η δημιουργία βασικών οργανισμών-εργαλείων δημόσιου χαρακτήρα. Μέσω αυτών θα ενοποιούνται, θα συντονίζονται, θα αποτιμώνται και θα διορθώνονται, δημόσιες πολιτικές στο χώρο των ΜμεΕ στα αντίστοιχα πεδία παρέμβασης.
Για την εξυγίανση και ανασυγκρότηση των υφιστάμενων λεηλατημένων επιχειρήσεων, θα πάρουμε άμεσα μέτρα νομοθετικού και πρακτικού χαρακτήρα που θα σταματήσουν την περαιτέρω καταστροφή των επιχειρήσεων καθώς και την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων που ενεργοποιούνται σε αυτές, εργοδοτών και εργαζομένων.
Έτσι αναμφίβολα, πρώτο μέλημα της Περιφέρειας πρέπει να αποτελέσει, η εξασφάλιση της επιβίωσης αλλά και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων που ενεργοποιούνται σε αυτές τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Θα πρέπει να προβούμε στην ανάληψη εκείνων των πρωτοβουλιών, οι οποίες θα τους εξασφαλίζουν:
• Την απαραίτητη για την επιβίωσή τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
• Συντάξιμες αποδοχές με βάση τα έτη που έχουν εργαστεί.
• Διασφάλισης της πρώτης κατοικίας.
• Τη δυνατότητα δραστηριοποίησής τους, στον επαγγελματικό χώρο που έχουν επιλέξει.
• Την αξιοπρεπή τους διαβίωση, με ρύθμιση των χρεών τους.
H στήριξη και ανάπτυξη της μικρής επιχείρησης είναι βασικό εργαλείο για τη χάραξη του πιο σύντομου δρόμου στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αντιμετώπισης του κρίσιμου προβλήματος της ανεργίας.
Συγκεκριμένα:
• Απαιτείται ριζική αναθεώρηση και επανατοποθέτηση του συστήματος επιδότησης ανέργων στη κατεύθυνση ενθάρρυνσης της απασχόλησης. Υποστήριξη των ανέργων και της εργασίας και όχι της ανεργίας.
• Στις δράσεις στήριξης των ανέργων να ενταχθούν προγράμματα δημιουργίας νέων και κατά προτεραιότητα μόνιμων θέσεων εργασίας από τις ΜμΕ και ανάπτυξης επιχειρηματικότητας από τους άνεργους και ιδιαίτερα τους νέους. Ειδικά προγράμματα στήριξης νέων ή υφιστάμενων ΜμΕ, με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας νέων επιστημόνων, σε καινοτόμους τομείς.
• Τα προγράμματα κατάρτισης ή επανεκπαίδευσης ανέργων να συνδέονται άμεσα με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης από υφιστάμενες επιχειρήσεις ή τη δημιουργία νέων ιδιαίτερα κοινωνικών επιχειρήσεων – συνεταιρισμών.
• Δράσεις δημιουργίας θέσεων εργασίας για τα συν-βοηθούντα μέλη της μικρής επιχείρησης.
• Αναμόρφωση του προγράμματος επιδότησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, προς την κατεύθυνση περισσότερο βιώσιμων, αλλά και καλύτερα υποστηριζόμενων συνεταιριστικών επιχειρήσεων και συνδυασμός του με το πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Φίλες και φίλοι,
Κρίσιμης σημασίας είναι επίσης το ζήτημα των πολιτικών χρηματοδότησης αυτών των μορφών επιχειρηματικότητας.
Και μάλιστα με δεδομένη τη νέα αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι πόροι της Περιφέρειας Αττικής υπολογίζονται σε 1.126.423.613 ευρώ με την δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 1.408.029.516 ευρώ, οι δυνατότητες είναι σημαντικές.
Τέτοιες, που με την κατάλληλη πολιτική βούληση και τους ανάλογους χειρισμούς, η Περιφέρεια Αττικής να μπορεί να καταστεί πρότυπο της Ευρώπης με βασικό άξονα την ενίσχυση των παραδοσιακών αστικών εμπορικών κέντρων.
Πέραν όμως αυτών των πόρων, βασικά εργαλεία της δημόσιας πολιτικής χρηματοδοτήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να είναι το φορολογικό καθώς κι ένα τραπεζικό ίδρυμα πιστωτικού και επενδυτικού χαρακτήρα, ειδικού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η Τράπεζα θα συγκεντρώσει όλα τα «εργαλεία» χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων, λειτουργώντας ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης των εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων που έχουν προσανατολισμό τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.
Παράλληλα μπορεί να εξεταστεί η αξιοποίηση σε αυτή τη κατεύθυνση ή παράλληλα με αυτή, του δικτύου των συνεταιριστικών τραπεζών. Μέσω αυτού του Τραπεζικού Ιδρύματος, μπορούν να αναπτυχθούν μέθοδοι αξιολόγησης και κατανομής πόρων, και σταδιακά να δημιουργηθούν και άλλα αξιόπιστα χρηματοδοτικά μέσα, ειδικότερου χαρακτήρα και σκοπού.
• Για αυτό και θεωρούμε κρίσιμης σημασίας την αξιοποίηση του δεύτερου ΕΣΠΑ και τη διακριτή δέσμευση πόρων για πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.
• Επιπλέον απαιτείται δημιουργία Νέου Δημόσιου Φορέα Πιστοληπτικού Ελέγχου υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας με κατάργηση της «Τειρεσίας Α.Ε.». Το ποσό των ακάλυπτων επιταγών προσεγγίσει δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ οι μισές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω επιταγών, διατηρούν επιταγές που είναι ήδη ακάλυπτες. Είναι απαραίτητη η θέσπιση χρονικού ορίου μεταχρονολόγησης των επιταγών σε πρώτη φάση και σταδιακά η κατάργησης τους. Εναλλακτικά να εξεταστεί η αντικατάσταση τους μέσω εγγυητικών επιστολών τραπεζών ή άλλου πιστωτικού φορέα.
Φίλες και φίλοι,
Οι παραπάνω ήσαν μερικές από τις προτάσεις που θέτει στη βάσανο του δημόσιου διαλόγου ο ΣΥΡΙΖΑ.
Προτάσεις προς συζήτηση, που στοχεύουν στον επανακαθορισμό μιας υγιούς επιχειρηματικότητας.
Μιας επιχειρηματικότητας για τις ανάγκες της κοινωνίας, που εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για επαναβιομηχάνιση της χώρας, μακριά όμως από τα στρεβλά στερεότυπα του παρελθόντος.
Οι παραπάνω ήσαν μερικές από τις προτάσεις που θέτει στη βάσανο του δημόσιου διαλόγου ο ΣΥΡΙΖΑ.
Προτάσεις προς συζήτηση, που στοχεύουν στον επανακαθορισμό μιας υγιούς επιχειρηματικότητας.
Μιας επιχειρηματικότητας για τις ανάγκες της κοινωνίας, που εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για επαναβιομηχάνιση της χώρας, μακριά όμως από τα στρεβλά στερεότυπα του παρελθόντος.
Μιας επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παράγοντα
αντιμετώπισης της ανεργίας και κρίσιμου μοχλού στην προσπάθεια
οικονομικής ανασυγκρότησης του τόπου με δημόσιες πολιτικές και
χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και με αυτενέργεια, ευρηματικότητα,
αυτοοργάνωση.
Πρόκειται για ένα στοίχημα που θα κερδηθεί στη βάση μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, η οποία θα στηρίξει τις απαιτούμενες ρήξεις και μεταρρυθμίσεις.
Για το αύριο του τόπου.
Για την αξιοπρέπεια της πατρίδας.
Πρόκειται για ένα στοίχημα που θα κερδηθεί στη βάση μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, η οποία θα στηρίξει τις απαιτούμενες ρήξεις και μεταρρυθμίσεις.
Για το αύριο του τόπου.
Για την αξιοπρέπεια της πατρίδας.
Ομιλία στις 19.03.2014